Saturday, March 16, 2013

Reflection... for me and you


Assalamu'alaikum.
Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.. Pagi yang hening, dengan bunyi burung-burung berkicauan bertasbih kepada ALLAH. Aku? InsyaAllah sama sama kita merafakkan kesyukuran di atas peluang ini lagi.(err..what chance?) -Peluang dapat barnafas lagi hari ni, Allah bagi peluang lagi untuk kita bertaubat kepadaNya atas dosa dosa kita.

Sollu alan nabi.!! Allhumma solli 'ala Muhammad...

So, apa cer skrg? Lama tidak update teratak ni. For today entry, maybe nothing special, but for others maybe beneficial for them.insyaAllah.

'La ilahaillah, Muhamadurrasulullah ... '
Sedang dengar lagu ni, by Al-Habib.(selingan he)

http://www.youtube.com/watch?v=38f7OaBFQy8

Allahu rabbi... betapa mahal harga sebuah ketenangan, tapi berapa ramai yang hargai? Berapa ramai pula yang bersyukur atas nikmat ketenangan itu?

"Dan (ingatlah) ketika TuhanMU memaklumkan, 'sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan tambahkan (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka pasti azab-Ku sangat berat." QS Ibrahim : 7 

Ya Allah, moga aku termasuk dalam golongan orang orang yang sentiasa bersyukur atas apa sahaja nikmatMU kepada ku hamba hina ini..ameen

Daie itu manusia biasa, jadi jangan persoalkan mengapa mereka buat tu, mengapa mereka buat ini? bukan kah tu nda boleh? Wahai anda, anda dan anda.. Yes, you.. We are same, manusia. Nobodys perfect in this world, except our Prophet pbuh. 

Manusia lebih suka melihat kesalahan orang lain daripada melihat kebaikan yang orang tu pernah buat. 
Kan? 
Manusia lagi suka mencari, membongkar dan menyebarkan aib orang lain daripada meneliti aib sendiri.
Kan?
Manusia lagi suka cakap rasa tak puas hatinya terhadap si A daripada bercakap face to face dengan orang yang dia tak puas hati tu.
Kan?
Tapi, bila si A cakap face to face pula dengan si B, si B pula buat muka tak boleh terima teguran tu. 
Kan?
So how?

Easy answer, kita tak boleh puaskan hati semua orang even kita rasa kita dah buat yang terbaik buat mereka ^_^

Moga kita tidak tergolong dari sifat sifat mazmummah ini. Nauzubillah min dzalik!

InsyaAllah setakat ini saja buat entri kali ini. moga bermanfaat buat yang membaca. 
Tiada kaitan dengan siapa siapa, menuli untuk orang lain dan the most important is for me also.
Peringantan buat aku, al-faqirah ilallah.

Moga Allah redha..ameen

"Sesungguhnya orang orang mukmin itu bersaudara, kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih) dan bertakwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat."
QS Al-Hujurat : 10