Friday, March 22, 2013

Cikgu... Pendidik


Assalamu'alaikum teman..
Alhamdulillah abadan ya Rabb atas peluang ini. :')
Allahumma solli 'ala Muhammad.
Tengok langit, subhanAllah.. 

'Maka nikmat Tuhanmu yang manakah kamu dustakan?' 
24 kali (kalau tak silap) diulang pada surah Ar Rahman. Mari teman, kita duduk sebentar.. Tenangkan diri, yuk zikir jap. Leraikan kekusutan yang menerjah di minda juga jiwa saat ini, dengan bebanan kerja tutorial, assignment, gerak-gerak kerja yang semakin ;ramai' menziarahi kita... Perghhh!!

Astaghfirullah aladzim...
SubhanALLAH..
Alhamdulillah..
ALLAHuakhbar..
La haula quwwata illah billah...
ok dah? ^_^ insyaAllah kan..

Hmm..aku rasa terpanggil sangat-sangat nak share sesuatu hari ni. Sekarang kan musim budak matrik dan STPM isi UPU. Honestly, aku bingung gilak2 juga sikit la. Tapi alhamdulillah, 3 yang utama di minda aku :
1. Pendidikan
2. Komputer
3. Kejururawatan

Yang aku nak highlight sini, no.1 tu. Kadang2 ada orang tanya, aku nak ambil kos apa? and blablablaa...
Aku memang nak jadi Cikgu sebenarnya. Kenapa? Sebab aku masih boleh pegi sekolah, jumpa suasana sekolah. Tapi ni persepsi lama aku sebelum aku betul2 faham what is meant by 'TARBIYYAH'...

TARBIYYAH......
Yep, tarbiyyah. Aku jumpa 'bestfriend' aku ni masa masuk matrik dan aku berusaha untuk memahami 'kawan' aku ni. How sweet is he! Biarpun aku rasa 'dia' ni selalu susahkan aku.hek.. But, I learn many things in this world from he. Ehh jauh celoteh, sambung2...

Aku tiba2 tertanya diri aku, 
"Ko mau jadi cikgu? Cikgu apa? Yang setakat mengajar di kelas? atau cikgu yang mendidik?"
????????????????????????????????????????????

Allahu rabbi...
Jawapan aku teman,

"Ya aku mau jadi Cikgu. atau yang lebih tepat, PENDIDIK! "

Mamy aku pun memang nak aku jadi cikgu, rasanya semua parents pun kalau boleh nak anak-anak mereka jadi cikgu kan :)

Doakan aku teman!